ФІЗИКО-ХІМІЧНІ МЕТОДИ ПІДГОТОВКИ ДО ФАСУВАННЯ СПОЖИВЧОЇ ТАРИ, МАТЕРІАЛІВ І ПРОДУКЦІЇ - Піддубний, Володимир; Стадник, Ігор; Василів, Володимир; Кос, Тетяна (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2020)
Накопичений досвід термічної обробки продукції, пов'язаний з двома такими параметрами, як температура і час, певною мірою використовується і стосовно підготовки тари, пакувальних матеріалів, сформованих упаковок тощо. Очевидно, що з цієї точки зору важливе значення має інформація щодо дії на мікроорганізми вегетативних і спорових форм різних фізичних і хімічних впливів або їх комбінацій. У даній статті наведено порівняльний аналіз переваг і недоліків технологій фасування газованих напоїв на основі скляної і ПЕТ-тари. До числа головних переваг скляної тари відноситься її повна інертність до продуктів харчування і напоїв, дешева природна сировина та традиційні технології для її виготовлення, можливості використання підвищених тисків при фасуванні, у тому числі і на користь досягнення асептичних станів. До числа переваг технологій фасування на основі використання ПЕТ-тари віднесено можливість розширення тисків і температур фасування в сторону збільшення останніх. По-перше, такі можливості відкриваються у зв'язку з механічною міцністю поліетилентерафталату і виробів з нього, а також у зв'язку з відсутністю впливів термічних напружень. Лабораторні дослідження ПЕТ-пляшок місткістю 1,0, 1,5 та 2,0 л показали, що вони витримують внутрішні тиски до 1,3 МПа без помітних залишкових деформацій. Цей показник тиску значно перевищує аналогічну характеристику скляної тари. По-друге, підвищення тиску фасування дозволяє в умовах збереження рівноваги у газорідинній системі підвищувати температуру середовища, що знаходиться у відповідності з законом розчинності газів. Саме відповідність параметрів тиску і температури нормативному значенню вмісту СО2 може бути забезпечена різними сполученнями.