АНАЛІЗ ІНСТРУМЕНТАЛЬНИХ МЕТОДІВ ВИЯВЛЕННЯ СИНТЕТИЧНИХ ХАРЧОВИХ БАРВНИКІВ - Боднарчук, Оксана; Петров, Пилип (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2020)
Синтетичні барвники гарантують інтенсивний і стійкий колір харчових продуктів, а витрати на виробничий процес є набагато нижчими в порівнянні з виробництвом природних барвників. Ці переваги заохочують виробників використовувати їх, незважаючи на багато даних, які підтверджують їх негативний вплив на організм людини. Незважаючи на регламентоване застосування барвників в харчовій продукції, існуючі випадки їх безконтрольного використання призводять до перевищення допустимих концентрацій і фальсифікації продуктів. Дана ситуація призвела до необхідності розробки сучасних і оперативних методів їх якісного і кількісного контролю, що є складним завданням, пов'язаного з труднощами їх екстракції зі складних харчових матриксів. Метою даної оглядової статті був аналіз інструментальних методів виявлення синтетичних харчових барвників. Для цього використовується широкий спектр аналітичних методів, таких як тонкошарова хроматографія, спектрометрія та інші спектрофотометричні методи, поєднані з хемометричною обробкою даних, наприклад, метод гібридного лінійного аналізу калібрування, адсорбційна вольтамперометрія, диференціальна імпульсна полярографія, капілярний електрофорез, високоефективна рідинна хроматографія. Найпопулярнішим видом техніки високоефективної рідинної хроматографії для визначення харчових барвників є зворотна-обернена та іонно-обмінна. Першим етапом аналізу вмісту синтетичних барвників є їх вилучення із зразків харчових продуктів, що іноді може бути складним процесом в залежності від матриці продукту та барвників, які вона містить. Вибір методу пробопідготовки також міцно пов'язаний з аналітичною технікою, яка буде використовуватись для визначення харчових барвників. У багатьох випадках цей етап є складнішим, ніж сам інструментальний аналіз. При пробопідготовці продуктів зі складною матрицею необхідно враховувати фактори стабілізації білка – наявність гідратної оболонки та вільних заряджених груп. Для усунення гідратної оболонки широко застосовують висолювання, а заряд білкової молекули усувають, наблизивши рН середовища до ізоелектричної точки. Найважливішими характеристиками, які необхідно враховувати під час вибору умов аналізу, є гідрофобні властивості барвників та наявність у цих молекул кислотних груп.