ВПЛИВ ЗАХИСНИХ СЕРЕДОВИЩ НА ДОВГОТРИВАЛЕ ЗБЕРІГАННЯ ЗАКВАШУВАЛЬНОЇ КОМПОЗИЦІЇ ЛРР - Король, Ц. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
Досліджено рівень життєздатності заквашувальної композиції ЛРР після тривалого зберігання у ліофілізованому стані. Встановлено, що 7-річне зберігання композиції у ліофільновисушеному стані за низьких температур призвело до незначного зменшення активності кожного із компоненту композиції. Встановлено, що для максимального зберігання активних клітин заквашувальної композиції ЛРР необхідно застосовувати такі кріопротектори, як сухе знежирене молоко, цитрат натрію, сахарозу та желатин. Доведено правильний підбір компонентів захисних середовищ, які забезпечують високий ступінь життєздатності мікроорганізмів упродовж заморожування, сушіння.