СВІТОВИЙ ДОСВІД ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ НА ОСНОВІ КЛАСТЕРНОГО ПІДХОДУ - Юрченко, Н. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
У статті проаналізовано світовий досвід застосування кластерних підходів організації промислового виробництва та їх вплив на конкурентоспроможність галузі, визначено, що зростання інноваційної активності підприємств можливе за умови застосування нових організаційних важелів, здатних стимулювати підвищення продуктивності праці у промисловості, створення продукції з високою доданою вартістю, розвиток високотехнологічних та наукоємних виробництв, замкнених ланцюгів виробництва. Одним з найбільш ефективних засобів підвищення інноваційної активності у промисловості є застосування кластерного підходу, що дозволяє об’єднати у межах кластерів ресурси та компетенції, недоступні для окремих підприємств. Визначено, що кластерний підхід до формування інноваційної інфраструктури можна вважати інструментом інтеграції науки, освіти та бізнесу, способом реалізації територіального принципу управління інноваційним розвитком та одним з головних напрямків підвищення конкурентоспроможності галузей. Досліджено та проаналізовано місце України в рейтингу за індексом глобальної конкурентоспроможності та Динаміку змін позицій України в ньому за період 2010-2016 рр. З метою порівняння сприятливості бізнес-середовища у різних країнах світу, було також проаналізовано місце України в рейтингу легкості ведення бізнесу «Doing Business-2015».