ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ФАКТОРІВ МАТЕРІАЛЬНОЇ МОТИВАЦІЇ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Ткач, О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
В статті зроблено акцент на тому, що нині найбільш вагомим мотиватором праці на підприємствах хлібопекарської галузі є заробітна плата. Метою статті є дослідження ефективності мотивації праці на основі організації заробітної плати персоналу підприємств хлібопекарської галузі, визначення основних чинників, що впливають на мотиваційні процеси, прогнозування ефективності праці на хлібопекарських підприємствах Київської області в середньостроковій перспективі. На основі кореляційно-регресійного аналізу було визначено основні матеріальні мотиватори праці, що найбільше впливали на мотивацію працівників в контексті зростання продуктивності праці. Визначено, що основним стимулюючим фактором зростання продуктивності праці є додаткова заробітна плата, інколи основна заробітна плата або поєднання цих двох факторів.