ІНЖЕНЕРНЕ МОДЕЛЮВАННЯ КОМБІНОВАНОГО СУШІННЯ ПРОДУКТІВ РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ З ВИКОРИСТАННЯ МІКРОХВИЛЬОВОГО СПОСОБУ ПІДВЕДЕННЯ ЕНЕРГІЇ - Шутюк, В.; Василенко, С.; Дашковський, Ю. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
Моделювання комбінованих способів сушіння продуктів рослинного походження пов’язано з складністю процесів, що відбуваються під час сушіння пористих середовищ, та значною кількістю параметрів, потрібних для однозначного визначення їх фізичного стану. У статті наведена інженерна модель комбінованих способів сушіння, що дає можливість за спрощення розрахункової процедури зберегти строгість та фізичну обґрунтованість моделі та відповідних результатів аналізу. У рамках моделі суцільного середовища розглянуто математичну модель комплексного сушіння рослинної сировини конвективним і мікрохвильовим способами підведення теплоти до висушуваного продукту. В основі цієї фізичної моделей лежить поняття локальної термодинамічної рівноваги та законах перенесення в «квазігомогенному» наближенні. Для замикання цієї моделі вводилися поля потенціалів перенесення та відповідні їм «ефективні коефіцієнти перенесення». Числове розв’язання задачі, виконане з використанням методу Рунге-Кутти, дозволило визначити відносний вплив окремих факторів на інтенсивність процесу сушіння. Для порівняльного аналізу також розв’язували задачу для деяких так званих «модельних» матеріалів, що відрізняються від «базових» лише транспортними характеристиками.