ЗБРОДЖУВАННЯ СУСЛА ПІДВИЩЕНОЇ КОНЦЕНТРАЦІЇ З КРОХМАЛЕВМІСНОЇ СИРОВИНИ - Олійнічук, С.; Лисак, Т.; Коваль, О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
Проблема збільшення рентабельності виробництва спирту харчового і технічного призначення вирішується шляхом створення раціональних технологічних режимів переробки сировини, економії енергоресурсів та зменшення собівартості. Метою роботи було мінімізувати вплив надлишку субстрату на дріжджі, підвищити їх фізіологічну активність та скоротити тривалість періодичного процесу бродіння. Стаття містить результати досліджень та аналізу факторів, що впливають на перебіг періодичного процесу зброджування крохмалевмісної сировини. Встановлено можливість збільшення швидкості споживання цукру дріжджами та скорочення тривалості бродіння шляхом зменшення швидкості розбавлення середовища в процесі заповнення бродильних апаратів.Доведено, що швидкість споживання цукру дріжджами і утворення спирту з проміжних продуктів бродіння не співпадають у часі. Витримування дозрілої бражки впродовж 4–6 годин після досягнення нормативних показників незбродженого цукру сприяє закінченню біохімічного утворення спирту і збільшує його вихід.