БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ПАСТ НА ОСНОВІ РИБНОЇ ІКРИ - Менчинська, А.; Лебська T. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
Досліджено амінокислотний склад білків у пастах на основі рибної ікри. У результаті проведених досліджень, визначено, що серед незамінних амінокислот в обох зразках паст переважають лейцин та лізин, серед замінних амінокислот домінуючою є глутамінова кислота. Встановлено відповідність білку досліджуваних паст ідеальному білку, за показником амінокислотного скору. Визначено, що лімітуючими амінокислотами в пасті «Ікринка» є ізолейцин (91 %) і триптофан (99%), у пасті «Закусочна» валін (96 %) і триптофан (97%). Здійснено оцінку харчової адекватності білкових компонентів паст щодо потенційного ступеня їх засвоюваності за показниками та критеріями біологічної цінності. Визначено ступінь забезпечення потреби людини в незамінних амінокислотах при споживанні 100 г паст, відповідно до адекватного рівня споживання. При споживанні пасти «Ікринка» найвищою мірою забезпечується добова потреба людини у метіоніні та цистині, валіні, триптофані. Вживання пасти «Закусочна» зумовлює високий ступінь забезпечення добової потреби у лейцині, треоніні, ізолейцині.