СПОСОБИ ОЧИЩЕННЯ ДИФУЗІЙНОГО СОКУ З ВИКОРИСТАННЯМ ГІДРОКСИДУ АЛЮМІНІЮ В НАНОРОЗМІРНОМУ СТАНІ - Ткаченко, С.; Хомічак, Л.; Вєрченко, Л.; Шейко, Т. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2017)
У статті експериментально встановлено ефективність впливу гідроксиду алюмінію в нанорозмірному стані на якість соків попереднього вапнування, основного вапнування, очищеного соку та підвищену стійкість одержаного на попередньому вапнуванні осаду до умов високої лужності основного вапнування. Встановлено більш ефективну дію гідроксиду алюмінію в нанорозмірному стані на якість очищених соків в порівнянні з дією сульфату алюмінію. З’ясовано механізм фізико-хімічної дії гідроксиду алюмінію в наноформі на представників основних груп нецукрів дифузійного соку. Запропоновано спосіб очищення дифузійного соку з використанням гідроксиду алюмінію в нанорозмірному стані та відокремленням осаду нецукрів до основного вапнування із застосуванням вапнокарбонізації і розроблено його апаратурне оформлення.