МОЛОЧНОКИСЛІ БАКТЕРІЇ: МІКРОБІОЛОГІЧНІ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ ПОШУКУ БІОЛОГІЧНОАКТИВНИХ ШТАМІВ - Науменко, О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2017)
Застосовано сучасні методологічні підходи та відібрано штами молочнокислих бактерій Lactobacillus сasei, Lactobacillus аcidophilus і Streptococcus thermophilus з високим рівнем біологічної активності, перспективні у виробництві функціональних молочних продуктів. Визначено високий біологічний потенціал обраних культур молочнокислих бактерій, який здатний забезпечити стабільність технологічних процесів і основних характеристик бактеріальних агентів і їх ферментованих продуктів. У дослідах in vitro показано, що селекціоновані штами характеризувались цінними промисловими властивостями, а саме: здатністю знижувати рівень холестерину та лактози під час розвитку в молоці, були стійкими до вірулентних бактеріофагів і до агресивних сполук шлункового тракту, проявляли високу антагоністичну та адгезивну активність. На підставі досліджень було складено технологічні паспорти штамів, проведено депонування штамів в Національній колекції промислових мікроорганізмів Інституту мікробіології та вірусології ім. Заболотного Національної академії наук України