ЕЛЕКТРОХІМІЧНА АКТИВАЦІЯ У ПРОЦЕСАХ ВИРОБНИЦТВА СПИРТУ З КРОХМАЛЕВМІСНОЇ СИРОВИНИ - Зуб, Н.; Паляниця, Л.; Березовська, Н.; Косів, Р. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2017)
Основним завданням харчових виробництв є інтенсифікація та удосконалення технології з метою максимального використання цінних речовин вихідної сировини та підвищення виходу цільового продукту. Аналіз літературних джерел свідчить, що електрохімічна активація води та водних розчинів дає можливість безреагентно змінювати їхні кислотно-лужні, окисно-відновні та каталітичні властивості, що забезпечує створення оптимальних умов ведення технологічного процесу та економію сировинних ресурсів. Метою роботи було дослідити вплив католіту та аноліту у складі замісу з пшениці на хіміко-технологічні показники сусла та бражки. У результаті експериментальних досліджень встановлено, що електрохімічно активована вода, а саме католіт та аноліт, у складі замісу з пшениці дозволяє знизити динамічну в’язкість сусла на 5,6%, зменшити вміст загальних вуглеводів на 13,1% та нерозчиненого крохмалю на 15,6% у бражці, а також підвищити вміст спирту на 1,9% (відн.) відносно контролю.