МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЦИКЛІЧНОСТІ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ ТА ГАЛУЗЕЙ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Ященко, Л. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2017)
В статті описано алгоритм побудови індикатору ділового клімату в SPSS та графіка "Дослідження бізнес-циклу" в MS Excel. Визначено періоди фаз бізнес-циклу на базі скоригованого за допомогою фільтра Ходріка-Прескота індикатору ділового клімату для економіки України за період з 3 кварталу 2002 року по 2 квартал 2017 року. А також проаналізовано основні макропоказники для кожної фази бізнес-циклу та основні показники розвитку галузей харчової промисловості. В результаті чого на державному рівні запропоновано низку заходів для покращення ефективності діяльності вітчизняних підприємств.