БРЕНД СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ ЯК АГРОПРОДОВОЛЬЧИХ ТЕРИТОРІЙ: ІМІДЖЕВІ ПЕРЕВАГИ ТА ОБМЕЖЕННЯ - Павлова, І. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2017)
У статті обґрунтовано роль сільських територій в реалізації стратегії розвитку України в умовах зростання глобальної конкуренції. На підставі використання системного, міждисциплінарного та маркетингового підходів, загальнонаукових та спеціальних методів дослідження здійснено аналіз позиціювання цих природних та соціально-просторових утворень, як агропродовольчих територій, визначено їх бренд в контексті поліфункціональної парадигми. Досягненню мети та завдань дослідження сприяв розгляд об′єкту вивчення з позицій ідентифікації та класифікації сільських територій як агроекосистеми, економічного простору, соціального середовища та ментального образу. З урахуванням рівнів, різновидів сільських територій, їх регіональних особливостей та специфіки визначено переваги та обмеження ідентифікації сільських територій як агропродовольчих територій. Доведено перспективність формування єдиного соціально-просторового сільсько-міського континууму з метою посилення на цих територіях агропродовольчої функції. Визначено економічні, екологічні та соціальні обмеження досконалого виконання агропродовольчої функції в умовах неконтрольованого поширення великих кампаній холдингового типу. Розглянуто перспективи формування об’єднаних територіальних громад у вирішенні проблем соціально-економічного та екологічного розвитку сільських територій. Накреслено шляхи подальшої наукової розробки досліджуваної проблеми.