ШЛЯХИ ПОЛІПШЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ РИНКУ ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ УКРАЇНИ - Бокій, О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2017)
Досліджено стан ринку хлібобулочних виробів та визначено основні проблеми його діяльності. Проаналізовано структуру пропозиції на ринку, включаючи не лише підприємства харчової промисловості, а й непромисловий сектор – мережі роздрібної торгівлі, приватні пекарні, виробників фаст-фуду та продукції швидкого випікання, самозабезпечення населення. Розглянуто існуючий стан визначення обсягів “тіньового” ринку хліба та запропоновано власні підходи. Співставлено динаміку ємності ринку хліба і хлібопродуктів та хлібобулочних виробів за різними підходами – нормативним, промисловим, згідно з фактичним споживанням продукції у натуральному та вартісному вимірі. Виявлено, що найбільш динамічно збільшувалася ємність ринку за обсягами реалізації хлібобулочних виробів промисловими підприємствами, відповідно, зменшувалася – за обсягами їх промислового виробництва. Запропоновано шляхи поліпшення діяльності ринку хлібобулочних виробів, що включають в себе заходи із забезпечення його прозорості, якості та безпечності хлібобулочної продукції, посилення ринкової інфраструктури, розвитку сільських територій та ін.