СКЛАД ОРГАНІЗМІВ АКТИВНОГО МУЛУ ПРИ ОЧИЩЕННІ ВУГЛЕВОДНЕВМІСНИХ СТІЧНИХ ВОД ТА СТОКІВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ - Семенова, О.; Бублієнко, Н.; Шилофост, Т.; Решетняк, Л. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2018)
Проблема очищення води – одна з найголовніших на сьогоднішній день. Адже вона безпосередньо взаємодіє з повітрям, ґрунтами та іншими сферами навколишнього середовища. Мета роботи – дослідження біоценозу організмів аеробного активного мулу, який використовується для біохімічного очищення. Найоптимальніше застосовувати біологічні способи очищення. Дослідження проводили прямим мікроскопуванням, яке дозволяє визначити морфологію клітин та їх кількісні співвідношення, та на основі цих характеристик сформулювати висновки про стан активного мулу та його здатність до окиснення забруднень. Використання аеробної ферментації при біологічному очищенні стічних вод організмами активного мулу є доцільним коли концентрація забруднювальних речовин у стоках невелика. Вуглеводневмісні стічні води утворюються на підприємствах агропромислового комплексу за рахунок миття автомобільних цистерн та потрапляння технічних мастил з обладнання. В процесі біологічного очищення вуглеводневмісних стічних вод, активний мул характеризувався значною різноманітністю найпростіших за видовим складом при невеликому кількісному переважанні одного з видів. Результати проведених досліджень свідчать про те, що для окиснення вуглеводневмісних стічних вод не потрібна присутність усіх можливих представників аеробного активного мулу, оскільки до даного виду забруднення можуть пристосуватися лише специфічні організми, які будуть окиснювати нафтопродукти, але цей процес відбувається з меншою швидкістю, ніж при очищенні забруднень стоків агропромислового комплексу.