ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАБІЛЬНОСТІ ТЕПЛОТЕХНІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ТЕПЛООБМІННИКІВ ПРИ КОПЧЕННІ М’ЯСОПРОДУКТІВ - Вербицький, Сергій; Усатенко, Ніна; Доброскок, Стефанія; Калашник , Марія (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2018)
Предмет дослідження – процес теплообміну, що здійснюють для копчення ковбасних виробів із застосуванням універсальних термокамер, а також трубчаті теплообмінники, використовувані із зазначеною метою. Мета дослідження обґрунтування та добір раціональних теплотехнічних характеристик теплообмінників, якими комплектують універсальні термокамери для копчення м’ясних продуктів. Застосовано методи визначання теплофізичних параметрів робочого димоповітряного середовища до і після теплообмінника в термокамерах, в основу цих методів покладено вимірювання неелектричних величин електричними методами. Для визначання коефіцієнта тепловіддачі від теплообмінної поверхні до робочого середовища використано методику теплометрування, що передбачає застосування гнучких перфорованих перетворювачів теплового потоку за допомогою спеціального пристрою. Результати дослідження. За результатами порівняльних математичних обчислювань сучасних теплообмінних поверхонь прийнято рішення щодо створення теплообмінника раціональної конструкції на базі використання оребрених алюмінієм сталевих труб з висотою ребра h, що дорівнює діаметру труби, шагом оребрення труби u =13 мм та ефективністю ребра Е=0,77. За результатами перевірки на експериментальному стенді динаміки змін електро- та теплотехнічних характеристик прийнятої біметалевої поверхні, розташованої в димоповітряному середовищі, визначена ефективність її використання в термокамерах для виробництва копченостей. Доцільність використання теплообмінника раціональної конструкції підтверджена результатами випробувань його в реальних умовах експлуатації при виробництві вареної та варено-копченої м’ясної продукції. Доведено, що протягом тривалого часу експлуатації в димоповітряному середовищі теплообмінники раціональної конструкції мають достатньо чисту поверхню і зберігають стабільно високі теплотехнічні характеристики. Сфера застосування результатів дослідження. Розроблений за результатами виконаних досліджень новий конкурентоспроможний тип теплообмінників з біметалевою поверхнею, які впродовж тривалої експлуатації в універсальних термокамерах для виробництва копченостей зберігають стабільно високі теплотехнічні характеристики, дозволить удосконалити використовувані із зазначеною метою технічні пристрої задля підвищення їх довговічності та енергетичної ефективності.