СТІЙКІСТЬ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ СИСТЕМИ У НЕСТАБІЛЬНИХ АКРОЕКОНОМІЧНИХ УМОВАХ - Бокій, Олена (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2018)
Визначено умови функціонування та стійкості продовольчої системи України у нестабільному макроекономічному середовищі. Досліджено поняття «продовольча система», дано її визначення. Сформовано схему функціонування продовольчої системи, що включає її місію, чинники функціонування, основні ланки виробничого процесу та учасників. Проаналізовано позитивні та негативні чинники та вектори функціонування продовольчої системи. Досліджено поняття стійкості продовольчої системи, представлено її авторське бачення. Визначено, що національна продовольча система належить до типу, що розвивається. З’ясовано основні можливості та загрози продовольчій системі. Зокрема, найбільш дієві можливості – великий аграрний та промисловий потенціал, здатність до інвестиційно-інноваційного розвитку, участь у світових продуктових ланцюгах, наявність людських ресурсів. До основних загроз належать військово-політична нестабільність, екогенні та кліматичні катаклізми, недостатній рівень розвитку продовольчої системи та ін. Показники для аналізу стійкості продовольчої системи мають включати: макроекономічну, соціально-демографічну та культурну, суспільно-політичну, споживчу, виробничо-збутову, інвестиційно-інноваційну, інфраструктурну, економіко-фінансову, екологічну групи та риск-менеджмент. Основними чинниками зміни типу продовольчої системи та зростання її стійкості виступають трансформаційні зміни в економіці країни, стабілізація макроекономічних показників, розвиток продуктивних сил і самоорганізації суспільства, зростання потреб населення. Для досягнення стійкості продовольчої системи важливо розвивати у першу чергу її сільськогосподарську та промислову ланки, досягти якості, фізичної та цінової доступності продовольства для споживачів, ефективної взаємодії усіх ланок продовольчої системи.