НЕТРАДИЦІЙНІ СОРТИ ВИНОГРАДУ В УКРАЇНІ - Бабич, Ірина; Мукоїд, Роман; Василів, Володимир; Кос, Тетяна (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2018)
У зв’язку зі складною політичною ситуацією в Україні, виноробна галузь втратила велику кількість виноградників і підприємств виноробної промисловості, тому зараз є актуальним пошук нових сортів винограду, які дадуть високий і стабільний врожай, а відповідно і виноматеріал високої якості. У такій ситуації роль потенційних виноградарських регіонів і пошук нових чи малопоширених сортів винограду, що дадуть якісний врожай виступає як першочергова задача в подальшому поступальному розвитку виноградарства та виноробства, забезпеченні продовольчої безпеки країни, наповненні її бюджету та збереженні здоров’я нації. Метою дослідження було дослідити якісні показники малопоширених сортів червоного винограду і їх придатність для виробництва червоних вин. Досліджувались такі технічні сорти червоного винограду як Голубок (Закарпатська область) та Темпранільйо (Миколаївська область). У процесі дослідження були визначення органолептичні та фізико-хімічні показники винограду, а потім і виноматеріалів, виготовлених із зазначених сортів винограду. Для дослідженні винограду були використані такі методи: визначення вмісту цукрів у виноградному суслі ареометричним методом; визначення технологічного запасу фенольних та барвних речовин; визначення масової концентрації фенольних речовин свіжо-віджатого соку; визначення мацеруючої здатності винограду методом настоювання на меззі протягом 4 годин при температурі 20-22°С; визначення зміни фенольного комплексу сусла в процесі окиснення. Досліджувані малопоширені сорти виноградів Україні визначають, головним чином, органолептичні якості виноматеріалу - від ароматів і тонів в букеті до спирту, кислотності і танінів в смаку.