ПОТЕНЦІАЛ ВИРОБНИЦТВА БІОГАЗУ В ГАЛУЗІ ТВАРИННИЦТВА УКРАЇНИ - Доронін, Андрій (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2019)
Предмет дослідження – потенціал виробництва і використання біогазу в галузі тваринництва України. Мета дослідження – оцінка потенціалу виробництва і використання біогазу в підприємствах галузі тваринництва України, з урахуванням його впливу на економічну ефективність діяльності підприємств. Застосовано методи: системного аналізу й логічного узагальнення для вивчення передумов негативних змін в галузі тваринництва; розрахунково-конструктивний – при визначенні показників економічної ефективності; індукції та дедукції – для узагальнення результатів дослідження; абстрактно-логічний – при формулюванні висновків і пропозицій. Результати дослідження. В статті представлено результати дослідження потенціалу виробництва і використання біогазу в підприємствах галузі тваринництва України. Досліджено передумови негативних змін в цій галузі. Проведене дослідження дало змогу оцінити ефективність виробництва в сільськогосподарських підприємствах не тільки м’яса великої рогатої худоби та свинини, а й альтернативного палива – біогазу. Встановлено, що виробництво і використання біогазу з субстратів тваринництва дозволить налагодити виробництво екологічно чистого альтернативного палива, забезпечити продовольчу безпеку, створити нові робочі місця, збільшити прибутки підприємств, знизити залежність від імпорту пального. Отримані результати дослідження є підґрунтям для вирішення практичних проблем сільськогосподарських підприємств галузі тваринництва, а також аграрного виробництва в цілому. Сфера застосування результатів дослідження. Розраховано на спеціалістів підприємств харчової та переробної промисловості, фахівців органів влади, наукових працівників, викладачів, аспірантів і студентів закладів вищої освіти. Результати досліджень мають науково-практичний характер і можуть слугувати джерелом довідкової інформації, бути основою для подальших наукових досліджень та прийняття рішень державних органів влади.