ЗЕМЛЯ ЯК ПОТЕНЦІАЛ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Сичевський, Микола; Куць, Олександр; Коваленко , Ольга (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2019)
Земельні ресурси відіграють важливе значення для економіки країни та розвитку суспільства в цілому. На їх основі формуються продовольча, природно-ресурсна, виробнича та інфраструктурна складові соціально-економічного розвитку країни. Серед інших країн Європи Україна виділяється надзвичайно потужним земельно-ресурсним потенціалом, однак цей потенціал використовується не повною мірою. Мета дослідження - розглянути можливі перестороги та ризики для продовольчої безпеки держави в зв’язку з введенням обігу земель сільськогосподарського призначання та набуттям чинності відповідних законопроектів. Обґрунтувати зміни та пропозиції стосовно формування законодавчих засад обігу земель сільськогосподарського призначення, що максимально використовуватимуть потенціал земельних ресурсів для гарантування продовольчої безпеки держави. Методичною основою статті є загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: узагальнення, індукції й дедукції, порівняння – для аналізу потенціалу земельних ресурсів як основи продовольчої безпеки держави та оцінки інституційного середовища щодо обігу земель сільськогосподарського призначення; історичний - для дослідження генезису процесів приватизації землі та підприємств харчової промисловості; графічний - при аналізі індикаторів продовольчої безпеки та дослідженні динаміки розвитку галузей сільського господарства та харчової промисловості. Результати дослідження. Розглянуто потенціал землі як головний природний ресурс - утворювач додаткової вартості всього агропромислового комплексу. Здійснено аналіз світового досвіду впровадження ринку землі та пропозицій вітчизняної науки в цьому питанні. Визначено умови законодавчого закріплення вимог покупця земельної ділянки та надано пропозиції щодо створення спеціальної ефективної системи регулювання обігу земель, що матиме вирішальне значення для підвищення ефективності використання земельних ресурсів і забезпечення продовольчої безпеки держави в умовах глобалізації. Сфера застосування результатів дослідження. Розраховано на практичне застосування основних наукових положень й пропозицій дослідження при підготовці законодавчих та нормативно-правових актів стосовно формування державної аграрної політики з метою забезпечення ефективного використання земельних ресурсів для сталого соціально-економічного розвитку та забезпечення продовольчої безпеки